Haiku kısa bir şiir biçimidir, bu nedenle, uzun açıklamalar gerektiren, genel yaşantı ve kültür açısından çok karmaşık ve soyut konular için pek uygun değildir. Dolayısıyla, haiku zorunlu olarak, bir iki ipucunun yardımıyla düşgücünü harekete geçiren, gündelik yaşamdan imgelere, seslere, kokulara ve durumlara yönelir. Bu, hem bir zayıflık – çünkü haiku kolayca sıradan, yıpranmış bir düzyazı söylemine dönüşebilir – ve hem de bir erdemdir, çünkü başarılı bir haiku, basit şeylerin çekiciliğini ve derin anlamlarını açığa çıkararak, içimizde hayranlık ve yenilenme duyguları uyandırır.

Şigehisa Kuriyama

1 Yanıt to “Haiku Hakkında”


  1. 1 Cihan Başbuğ 16 Eki 2009, 07:58

    Haiku, Japon yazınında geliştirilmiş bir deyiş biçimidir. Dünya yazınındaki en kısa metin biçimlerindendir. Haiku; yolculuğu anımsatır, yolculuk sırasındaki “kavrayış”ı. Yolculuğun amacından çok kendisini yüceltir. Konusu aşk,doğa, döngü, yaşam gibi öz kavramlardır. Haiku sessizlik anında beliren kelebektir, kelebeğin düşündürdükleridir…


Yorum bırakın




Merhaba

"Haikuluk", yazarları açısından bir gereksinime cevap veriyor. Sesle sözün, hikâyeyle özün birleştiği bir evrende kendince bir takım sorular üretiyor. Bununla birlikte haikunun temel formu olan diyaloğu ön planda tutmayı amaçladığından yeni yazarların katkılarını da bekliyor.

Blog İstatistikleri

  • 1.881 hits